Skip to main content

Opleidingen

EHBO vereniging Hendrik-Ido-Ambacht bied diverse opleidingen. Hieronder vindt u meer informatie.
Wilt u zich inschrijven voor een opleiding? Vul dan het aanmeldformulier in.

Eenheidsdiploma

Tijdens de opleiding leer je vaardigheden die je kunt toepassen bij het verlenen van eerste hulp. Met de hulp van lotusslachtoffers worden praktijk situaties realistisch nagebootst en geoefend.

Eerstehulp aan kinderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De meeste ongelukken vinden thuis plaats. Ook al neem je preventieve maatregelen, je kunt ongelukken niet voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je het best kunt handelen bij ongevallen waarbij een kind betrokken is. Want… voorkomen is beter dan genezen.

Reanimatie

Hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand is cruciaal en kan een leven redden. Iedere week krijgen er ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Gelukkig verdubbelt de kans op overleven als er een reanimatie gestart wordt door omstanders.

Opleiding Eerste Hulp  

Deze opleiding is voor iedereen vanaf 16 jaar. Tijdens deze avonden gebruiken wij het boekje van het Oranje Kruis als leidraad in onze lessen. Ook reanimatie en het gebruik van de AED zijn onderdeel van de opleiding.

Van een spontane bloedneus tot een hartstilstand. Leer met de cursus Eerste Hulp op de juiste manier te handelen bij een breed scala aan ongevallen. De meeste ongelukken vinden plaats in de thuissituatie, waar u de eerste persoon bent die moet handelen. Bent u voorbereid?  

De opleiding beslaat onder andere:  

  • Reanimatie en gebruik van de AED 
  • Stoornissen in bewustzijn en ademhaling
  • Shock 
  • Levensbedreigende bloedingen en gebruik van een tourniquet
  • (Brand)wonden en verbandleer
  • Hitte- en koudeletsels
  • Kneuzingen, verstuikingen, breuken en ontwrichting 
  • kleine ongevallen
  • Vergiftiging

Geleerde theorie wordt in de lessen direct toegepast. Hierbij werken we regelmatig samen met Lotusslachtoffers om scenario’s zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen. Zo wordt u optimaal voorbereid voor zowel het examen als de praktijk.  

Deze opleiding is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. De lessen worden verzorgd door ervaren instructeurs aan de hand van de actuele richtlijnen van Het Oranje Kruis. Na afloop wordt de cursus afgesloten met een examen dat wordt afgenomen door een onafhankelijke examencommissie van Het Oranje Kruis. Wanneer u dit examen succesvol doorloopt, ontvangt u het Diploma Eerst Hulp van Het Oranje kruis.  

Bij de cursus inbegrepen:
10 lesavonden à 2 uur 
Lesmateriaal  
Examen en (Digitaal) diploma  

Eerstehulp aan kinderen (EHAK)

Kinderen zijn actief en ontdekken op een unieke manier de wereld om hen heen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van een val van het klimrek tot verdrinking in een onbewaakt ogenblik. Weet u hoe u moet handelen?  

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • Benadering van een kind  
  • Reanimatie van baby en kind, inclusief gebruik van de AED  
  • Kinderziekten en verschijnselen  
  • Verslikking  
  • Verdrinking  
  • Brandwonden  

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Het handelen bij de eerste hulp verschilt hierdoor op belangrijke punten. Daarnaast kan een kind vaak niet goed aangeven wat er aan de hand is. Het is daarom belangrijk om te leren hoe u een kind in zo’n situatie het beste kunt benaderen.  
Een EHAK cursus is verplicht voor gastouders en medewerkers op een kinderdagverblijf op peuterspeelzaal. Maar de cursus Eerste Hulp aan Kinderen is belangrijk voor iedereen die thuis of op het werk met kinderen te maken heeft. Na vier avonden wordt de cursus afgesloten met een examen en een geregistreerd certificaat van Het Oranje Kruis.  
Om deze cursus te volgen hoeft u niet in het bezit te zijn van een EHBO-diploma.  

Bij de cursus inbegrepen:  
4 lesavonden à 2 uur, inclusief examen 
Lesmateriaal, examen en (digitaal) certificaat 

Cursus Reanimatie & AED (Hartstichting)  

De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Reanimatie redt levens. Kunt u een leven redden?  

In deze cursus leert u onder andere:  

  • Herkennen van een hartstilstand 
  • Inschakelen van professionele hulp 
  • Effectieve borstcompressies en mond-op-mond beademing 
  • Gebruik van een AED  

Zodra een hartstilstand optreedt begint de klok te tikken. Hoe langer er geen hulp geboden wordt, hoe lager de kans op een goede uitkomst. Het is daarom belangrijk dat er direct gehandeld wordt. Reanimatie zorgt ervoor dat er bloed wordt rondgepompt om zo zuurstof naar de belangrijke organen te brengen.  

Een hartstilstand gebeurt in de meeste gevallen thuis, het is dus belangrijk dat iedereen kan reanimeren. In slechts twee avonden van twee uur leert u precies wat u moet doen. De lessen worden verzorgd door een door de Nederlandse Reanimatie Raad gecertificeerde instructeur. Na het succesvol afleggen van het examen ontvangt u een certificaat van de hartstichting.  

Om deze cursus te volgen hoeft u niet in het bezit te zijn van een EHBO-diploma.  

Bij de cursus ingegrepen: 
1 lesavond à 2 uur  
Lesmateriaal en certificaat

Aanmeldformulier opleiding

    Voorletters

    Voornaam

    Achternaam

    Geslacht

    ManVrouw

    Adres

    Postcode

    Woonplaats

    Geboortedatum

    Telefoonnummer

    E-mailadres

    Soort cursus

    Opmerking

    Korting via (zorg)verzekering

    Wist u dat u met flinke korting cursussen kunt volgen? Er zijn veel zorgverzekeraars die dit in hun aanvullende verzekeringen vergoeden!

    • ASR Verzekeringen vergoedt in de aanvullende verzekering.
    • Menzis vergoedt mits u extra verzekerd bent.
    • ONVZ vergoedt vanaf de optifit en de topfit verzekering, dit is aan te vragen via de zorgconsulent.
    • Zilveren Kruis Achmea vergoedt vanaf de aanvullende verzekering Beter af Plus 2 sterren.
    • Univé vergoedt in de aanvullende verzekering.
    • De Amersfoortse vergoedt via de aanvullende verzekering.

    Wanneer u naar zorgplanet gaat en op ehbo zoekt, ziet u welke verzekeringen er allemaal een vergoeding geven voor de EHBO cursussen. Lees ook altijd uw polisvoorwaarden om te zien of u daadwerkelijk recht heeft op de vergoeding. Bij twijfel neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.